İçindekiler

Mantolama Malzemeleri Karşılaştırma

Bu yazımızda aşağıdaki sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Mantolamada taş yünü mü eps mi?

Taş yünü mü yoksa strafor mu?

Hangi mantolama daha iyi?

Hangi ürün daha iyi bir ısı ve ses yalıtımı yapar

EPS ve taşyünü bina yapımında ısı ve ses yalıtımını yani mantolamayı yapmak için gerekli olan malzemelerdir. Temelde ısı ve ses yalıtımını hedefleyen taşyünü ve EPS arasındaki fark içerisinde tespit edilen malzemeler, imal edilme yöntemleri ve sunmuş olduğu kullanım amaçlarına bağlı olarak farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır.

Taşyünü İle Eps Arasındaki Farklar Nelerdir? Bunu Bir Tablo ile Gösterelim

Eps (Genleştirilmiş Polistren) Taşyünü
Hammaddesi Petrol Bazalt, kireçtaşı, dolomit gibi mineraller
Tanımı Petrolden imal edilen Polistren hammaddesinin önce blok olarak şişirilip sonra bloktan levhalar kesilerek şekillendirilen yalıtım malzemesidir. Bazalt, kireçtaşı, dolomit gibi minerallerin çok yüksek ısıda eritilerek lif haline getirilmesi ile elde edilen lifli yalıtım malzemeleridir.
Yoğunluk 6 – 30 kg/m3 yoğunluk 40 – 150 kg/m3 yoğunluk
Isı İletkenliği λ 0,032- 0,050 W/mK 0,035- 0,040 W/mK
Kullanım Sıcaklığı -50 ile + 75 Derece arası -50 ile + 750 Derece arası
Yangına Tepki Sınıfı E Sınıfı A1 Sınıfı Yanmaz
Su Emme Su emmez Su emici, kolay ıslanır
Maliyeti Ekonomik Ürün Yüksek Maliyetli Ürün
Ses Yalıtımı Katkısı Çok az katkı sağlar İyi bir ses yalıtım ürünüdür.

Mantolama imalatı yapılırken taş yünü mü yoksa köpük mü diye düşünüyorsunuz taşyünü ürünlerinin natural yani doğal kaynaklardan üretilmiş olmasını aklınıza getirmelisiniz. Dolayısıyla daha kıymetli ve doğal yapıya uygun bir malzemedir. Taşyünleri genellikle cam kırıntılarından ve volkanik hareketlerin meydana getirdiği kayaçların tortularından üretilmektedir. Yüksek basınç ile levha haline getirilerek uygulama aşamasına hazır hale getirilirler. EPS strafor köpük ise ana malzemesi petrol olan ve kimyasal malzemelerden üretilen bir üründür. Gözeneksiz bir köpüktür ve ısı yalıtımında en etken levha çeşitlerinden biri olarak bilinmektedir. Taş yünü natural olması ile ünlü olduğu gibi EPS strafor köpükler tamamen petrollerden üretilmektedir. EPS köpük ürünler çevre dostu ürünler değildir, taşyünü EPS’ye göre çevreci bir üretimden geçmekte ve doğaya zararlı malzemeler içermemektedir. Buna oranla EPS köpük malzemenin ömrü daha uzundur. Taş yünü su ile temasından bozulabilmekte fakat EPS köpük su ile temasında bozulma göstermemektedir. Eps Yangın esnasında 75 dereceye kadar dayanabiliyorken taşyünü 750 dereceye kadar dayanmaktadır yani EPS kolaylıkla yanarken taşyünü kolay kolay yanmaz. Bu sebeple ekonomik anlamda ucuz olan EPS konutlarda kullanılırken kullanım yerlerinin sınırları taş yünü ile çizilmelidir.

Taş yünleri kullanım özellikleri uyarınca çatılarda, Yapı bölmelerinde, fırın kenarlarında, elektrikli aletlerde, gemi inşaatında ve son günlerde seracılıkta kullanılmaktadır. EPS strafor köpük binalarda duvar imalatından, karayolu platform yapımlarında, soğuk hava depolarının yalıtılmasında ve binalarda söve olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda EPS ürünler dekoratif olarak şekillendirilebilmektedir, taş görünümlü veya farklı görünümde dekoratif levhalar üretilebilmektedir. Bu sebeple özellikle iç dekorasyon alanında levhalara başvurulmaktadır. Hem binaların içerisinde hem de binaların dış kaplamalarında EPS strafor levhalar dekoratif anlamda şıklık ve farklılık yaratmaktadırlar. Bu sebeple tasarımcıların her zaman dikkatini çeken bir yalıtım malzemesidir.

Eps mantolama ile bina yalıtımında tercih edilirken, ses yalıtımına fayda sağlamamaktadır.

Bina ses yalıtım ürünü taşyünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

BİRLİK ÇATI TAŞ YÜNÜ VE EPS MODELLERİ

Bunlar da İlginizi Çekebilir