İçindekiler

Binalarda Isı Yalıtımı İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?

Büyük şehirlerde artık yasal şartname haline gelen ısı yalıtımı enerji tasarrufu sağlar ve fosil yakıtların azami ölçüde kullanılmasına olanak sağlayan bir imalattır. Isı yalıtımında kullanılan malzemelerin kalitesi ile orantılı olarak hem uzun yıllar kullanılabilecek hem de olumlu bir imalat ortaya çıkacaktır. Isı yalıtımı iki ortam arasındaki ısı transferini azaltmak ve bütün bir yıl ortam içerisindeki ısı dengesini korumak için yapılan işlemler bütününe verilen isimdir. Isı yalıtımı doğru yapılan Bir binada yıl boyunca ısıtmaya veya soğutmaya en az ihtiyaç duyulan ortamlar oluşmaktadır. Bir binanın çatısını yer döşemesini duvarlarını ve pencerelerini doğru bir şekilde yalıtım yaptığınız zaman enerji ihtiyacınız en aza inecek ve büyük bir enerji tasarrufu sağlayacaksınız.

Yaygın olarak taşyünü, camyünü, genleştirilmiş polistiren, extrude polistren kullanılmaktadır. Volkanik kayaçlar ile üretilen yalıtım malzemesinin ismi Taşyünüdür ve bilinen en doğal yalıtım ürünüdür. Bina yalıtımlarında en sık taşyünü kullanılır ve onun camyünü takip eder. Cam yünü de taş yünü gibi doğal bir üründür ve eritilmiş camdan elde edilmektedir. Binaların çatılarında, duvar içlerinde, dış cephe yalıtımlarında, fırınlarda, Çelik kapıların yalıtımlarında, gemi inşaatlarında, elektrikli ev aletlerinde ve eğlence mekanları, sinema gibi alanların ısı ve ses yalıtım larında taşyünü ve camyünü kullanılmaktadır. Genleştirilmiş polistiren köpük halinde, kapalı gözenekli ve tipik olarak beyaz ve gri renge sahip oldukça hafif bir ısı yalıtım malzemesidir. Karbonlu ve karbonsuz olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Hafif yapıda olması sebebiyle hem kolay taşınmakta hem de kolay imal edilmektedir. Esnektir, Bu sebeple darbe emilimi yüksektir. Yapılarda kaldığı süre boyunca kalınlığı incelmemekte ve özelliğini kaybetmem ektedir. Diğer ısı yalıtım ürünlerine göre ömrü oldukça uzundur.

Mantolama ürünleri nasıl seçilir?

Mantolama yapılacak yerin iklim şartları önemlidir, soğuk ve kurak bir iklimde yaşıyorsanız kışlar sert ve soğuk geçiyor ise seçilecek ürün ve yalıtım kalınlığı farklı, ılıman bir iklimde yaşıyorsanız farklı olur.

Örneğin, Erzurum’da mantolama yapılacak ise yalıtım kalınlığı minimum 6 cm ve üzeri tercih edilmeli.

Bursa’da mantolama yapılacak ise yalıtım kalınlığı minimum 4 cm ve üzeri tercih edilir.

ISI YALITIMI ÜRÜNLERİMİZ.

 

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir