MANTOLAMA

Dış Cephede Hangi Yalıtım Malzemesi Kullanılır?

İçindekiler

Mantolama malzemelerinden beklenilen performans özellikle ısı iletiminin en aza indirilmiş olması ve bina sıcaklıklarını istenilen düzeylerde tutmasıdır. Mantolama malzemeleri ekonomik olması, haşere ve parazit barındırmaması, uzun ömürlü olması, çekme ve basınç dayanımının olması, buhar difüzyon direncinin yüksek olması, ısıyı tutması, sıvıyı tutması, işlenebilir özellikte olması, kokusuz olması gibi özelliklere sahip olması beklenen ürünlerdir. İşin aslı Tüm bu özellikleri bir arada bulunduran bir mantolama malzemesi yoktur fakat şartların eşit olması durumunda ısı kaybını en aza indirecek ve ekonomik üretimler yapabileceğiniz ısı yalıtım malzemeleri bulunmaktadır.

Binalarda kullanılan ısı yalıtım ürünlerinin yalıtım performansı ‘’ısı iletkenlik değeri’’ ile belirlenir.

Yapılarda kullanılan bir ürün ISO ce CEN standartlarına göre;

  • λ>0,065 W/mK ise yapı malzemesi
  • λ<0,065 W/mK ise yalıtım malzemesi olarak adlandırılır.

Özetle bir ısı yalıtım mantolama malzemesinin λ (ısı iletim değeri) ne kadar düşük ise ( sıfıra yakın ) ısıyı o kadar az geçirdiğini gösterir.

Isı Yalıtım Malzemesi Çeşitleri

Isı yalıtımı amacı ile kullanılan ürünler aşağıdaki gibi sınıflandırılabilmektedir.

  • Mineral Lifli Isı Yalıtım Malzemeleri ( Camyünü, Taşyünü, Seramikyünü)
  • Sert Plastik Köpükler ( EPS, XPS, Fenol Köpüğü, Poliüretan Köpük)
  • Yumuşak Köpükler ( Elastomerik Kauçuk Köpüğü, Polietilen Köpük)
  • Cam Köpüğü ve Kalsiyum Silikat Türü Malzemeler.

Dış Cephe Mantolamada En Çok Kullanılan Malzemeler

Isı yalıtım levhaları ile dış cephe mantolaması yapılırken en çok kullanılan EPS (Genleştirilmiş polistren), XPS ( Ekstrude Polistren)  ve Taşyünü mantolama Levhalarıdır.  Mantolama ürünleri tercihi yaparken dikkat edilecek en önemli hususlardan birincisi ısıl konforumuzu en iyi derecede sağlayabilir olması ve ekonomik olmasıdır.

EPS levhalar petrolden elde edilen, kapalı gözeneklere sahip olan beyaz renkli bir ısı yalıtım malzemesidir. Karbon takviyesi istenenler de renk gri olarak görülmektedir. Bünyesinde barındırdığı hareketsiz ve kuru hava ısı yalıtımını en doğru ve en iyi şekilde sağlayabilen mantolama malzemeleri arasında yer almaktadırlar. Karbon Eps, beyaz eps mantolama malzeme fiyatı ekonomiklik açısından ısı yalıtım ürünleri arasında en ekonomik ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eps, Karbonlu Eps Levhaların Isı İletkenlik λ değeri; 0,033 ile yoğunluğa bağlı olarak 0,040 aralığındadır.

Eps, Karbonlu Eps Levhaların Kullanım sıcaklığı; -50 / + 75 Derece aralığındadır.

Eps, Karbonlu Eps Levhalarının Yangına Tepki Sınıfı; E sınıfı malzemedir.

Ekstrude polistren (XPS) mantolama levhaları, polistiren sert köpüğün banttan çekilerek üretilen tipidir. Çeşitli firmalar çeşitli renklerde bu malzemeyi üretmektedir. Bu malzemenin ısıl iletkenlik katsayısı EPS’ye oranla biraz daha düşüktür. En önemli özelliği basma mukavemetinin fazla olmasıdır. Xps mantolama levha fiyatı, xps ile yapılacak bina dış cephe mantolama fiyatı eps levhalara göre biraz daha maliyetlidir.

Xps Mantolama Levhaların Isı İletkenlik λ değeri; 0,028 ile yoğunluğa bağlı olarak 0,040 aralığındadır.

Xps Mantolama Levhaların Kullanım sıcaklığı; -50 / + 80 Derece aralığındadır.

Xps Mantolama Levhalarının Yangına Tepki Sınıfı; E sınıfı malzemedir.

Taşyünü levhalar, kireçtaşı, dolomit, bazalt gibi minerallerden elde edilmektedir. Erimiş camın farklı yöntemlerle lif haline getirilmiş halidir. Lif çapları 35 mikron arasındadır ve malzemenin %99u hava boşluklarından oluşmaktadır. Taşyünü ıslanmaması gereken bir özelliğe sahiptir, şayet ıslanırsa tüm özelliğini kaybeder. Geçmiş yıllarda malzemenin içerisine silikon ana maddeleri malzemeler katılarak kuru kalması sağlanmıştır.  Taşyünü mantolama malzeme fiyatları, eps ve xps ürünleri göre en maliyetli ısı yalıtım malzemelerdendir.

Taşyünü Levhaların Isı İletkenlik λ değeri; 0,030 ile yoğunluğa bağlı olarak 0,050 aralığındadır.

Taşyünü Levhaların Kullanım sıcaklığı; -50 / + 750 Derece aralığındadır.

Taşyünü Yangına Tepki Sınıfı; A1 sınıfı yanmaz malzemedir.

Dış Cephe Mantoma Malzemeleri Yardımcı Ürünleri

Binalarda ısı yalıtımı yapılırken gerek dış cephe mantolama yapımı gerekse iç cephe mantolama yapımı olsun sadece bir ürün kullanılmamaktadır. Şuana kadar yalıtım levhasından bahsettik fakat Isı yalıtımı bir takım işidir ve sistem elemanları çok önemlilik arz etmektedir. Nasıl bir aracın tekerleği, fren sistemi önemli ise ısı yalıtımında da kullanılan yardımcı ürünlerin önemi büyüktür.

Mantolama levha yapıştırıcısı, ısı yalıtım plakasını duvara sabitleyen yüzeye tutunmasını sağlayan çimento esaslı bir üründür.

Mantolama dübeli, geniş başlığı ile ısı yalıtım plakalarının sabitlenmesinde emniyet kemeri görevi gören en önemli sistem bileşenlerindendir.

Mantolama filesi, alkali dayanımlı gözenekli yapısı ile çatlamayı önleyici yüzey dayanımını artıran cam elyaflı yardımcı üründür.

Mantolama sıvası, son kat kaplama öncesi yüzeyi kaplayan elyaflı ve elyafsız çeşitleri bulunan dış cephe ile teması kesen en önemli ürünlerden birisidir.

Dekoratif sıvalar mantolama uygulaması üzerine uygulanan bir dekorasyon ürünüdür. Isı yalıtım havalarına kaplamak ve dışarıdan şık bir görüntü yaratabilmek için akrilik polimer katkılı, beyaz renkli, suya, donmaya ve olumsuz hava koşullarına dayanıklı, çimento içeren uzun ömürlü bir malzemedir. Tüm mantolama malzemeleri içerisinde dışarıdan tek görünen malzeme dekoratif sıvalardır. Dekoratif sıvalara verilen şekiller ve üzerine atılan boyalar sayesinde binaların daha iyi görünmesi amaçlanır ve ısı yalıtım malzemeleri kolaylıkla uzun yıllar boyunca korunabilir.

Mantolama aksesuarları mantolamanın daha etkin bir biçimde ve uzun yıllar boyunca varlığını sürdürebilmesi için mantolama malzemeleri arasındaki bağlantıyı yapan plastik aksamlardır. Bu ürünler sayesinde yaptığınız imalatlar daha kaliteli ve daha sağlam olmaktadır.

Mantolama Malzemeleri Fiyatlarını ve Özelliklerini Görmek İçin Tıklayınız.

https://www.birlikcati.com.tr/weber-mantoloma-urunleri

https://www.birlikcati.com.tr/mantolama-malzemeleri

https://www.birlikcati.com.tr/manto-tasyunu-karbonlu-eps

ISI YALITIMI ÜRÜNLERİMİZ.

Bunlar da İlginizi Çekebilir